HAVUZ BAKIMI VE TADİLATI

Havuz Bakımı Püf Noktaları Nelerdir ?

Havuz havuz bakımını iki bölüme ayıra biliriz 1 mekanik fiziksel bakım diğeri 2 kimyasal bakım 

Havuz mekanik ve fiziksel bakımı bakımı nedir ?

Sezon başlangıcı havuz temizliği yapıldıktan sonra havuz derzlerinin kontrolü yapılması gerekledir aşına  yıpranan derzlerin yenilenmesi havuz derzlerinde oluşa bilecek yosunlaşmanın önemli ölçüde önüne geçilmesine yardımcı olmak ile birlikte havuz btb seramik dökülmelerine engel olacaktır.
 
Havuz  içi aydınlatma lambalarının kontrolü yapılmalı arzalı olan lambalar değiştirilmesi önerilmektedir burada dikkat edilmesi gereken husus ise sıva ltı havuz lambası diye adlandırılan lambaların havuz ampulü ve havuz lamba tası arasında su var ise havuz lamba gövdesinin komple değişimi tavsiye edilmektedir sıva üstü led havuz aydınlatma armatürlerinde ise lamba gövdesi komple değiştirilmektedir.
Havuz kenarı savak kanal ızgaraları kontrolü yapılmalı yıpranan ızgaraların herhangi bir kazaya sebebiyet vermemek için değişimi önerilmektedir eger havuz ızgaralarının sezon sonu havuz kapatılıyor ise toplanıp depolanması yeni sezona kadar muhafaza edilmesi havuz ızgarası kullanım ömürlerini ciddi oranda uzatacaktır.

Havuz nasıl temizlenir?

Havuz temizliği için önemli birkaç faktör bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Günlük olarak havuzun etrafı ve dış kısmı temizlenmelidir.
  • Temizlik kepçesi ile havuzun içerisine düşen pislikler temizlenmelidir.
  • Haftalık olarak havuzun duvarları ve dipleri temizlenmelidir.
  • Havuzun pompa sepetleri boşaltılmalıdır.
  • Havuzun fayans dipleri fırçalanmalıdır.
  • Havuzun kimyasal ve ph değerleri kontrol edilmelidir.
  • Aylık temizlemelerde filtreler mutlaka değiştirilmelidir.
  • Havuz yosun tutmuş ise yüzey havuz kepçesi ile temizlenmeli ve kalan kirlerin dibe çökmesi beklenilmelidir.
  • Havuzun ph değeri ayarlanmalıdır.Havuza şok klorlama yapılmalıdır.
  • Bu işlem yapılırken pompa devamlı olarak çalıştırılmalıdır.

Havuz temizliğinde nelere dikkat edilmelidir?

Havuzların günlük, haftalık ve aylık olarak temizlenmeleri gerekmektedir. Yosunlaşma ve bulanıklaşma gibi sorunların önüne geçmek için özenle ve dikkatle temizlenmesine özen gösterilmelidir. Temizlik için tek başına bazı kimyasallar yetersizdir. Ayrıca filtre temizliği bu konuda önemli bir husustur. Kimyasalların yanı sıra aynı zamanda havuzun fayansları ve tabanları da temizlenmelidir. Filtreler havuzun yoğunluğuna göre günde 2 veya 3 kere kontrol edilmeli ve ters yıkama yapılmalıdır.

Havuzun kirlenme sebepleri nelerdir?

Açık yerlerde bulunan havuzlar dış etkenlere bağlı olarak daha fazla kirlenmektedir. Hava koşulları nedeniyle, etraftaki kirlerin ve nesnelerin uçması sebebiyle de kirlenen havuzlar bunların yanı sıra ter, kepek, idrar, saç gibi etkenlere bağlı olaraktan kirlenmektedir. Kapalı havuzlarda dış etkenler ve hava koşulları çok etken bir sebep olmasa bile bu havuzlarda oldukça kirlenmeye meyillidir. Ayrıca insanların kullandığı kıyafetlerin, güneş kremlerinin ve spreylerin de bu yönde etkileri mevcuttur. İnsan vücudundaki her şey havuza girildikten sonra suya karışmaktadır bu yüzden havuzlar kirlenmekte ve bu sorunlardan dolayı düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir. Bu temizlikler günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak yapılmalıdır ve aksatılmamalıdır.